Introvertin kolme supervoimaa

Introvertti ymmärretään jatkuvasti väärin sekä työelämässä että sosiaalisissa suhteissa. On aika luetella, miksi introvertti on niin hyvä kaveri.

Sisäänpäin kääntynyt. Kyllä, se on ujo ja tyhmä hahmo, joka lakaisee otsatukkain toiset huoneen kulmasta ja lähtee heti ensimmäisenä tilaisuuden tullen mennä minne tahansa, yksin, täysin yksin.

Sisäänpäin kääntynyt. Kyllä, se on ujo ja tyhmä hahmo, joka lakaisee otsatukkain toiset huoneen kulmasta ja lähtee heti ensimmäisenä tilaisuuden tullen mennä minne tahansa, yksin, täysin yksin.

Kyllä kyllä. Juuri se hiiri, jonka kanssa vaihdoit noin kolme ja puoli sanaa ensimmäisillä treffeillä. Eikä ollut muita päivämääriä.

Introvertti voi tietysti olla kaikkea sitä, mutta harvemmin. Katsos, introvertissa on muutamia hyviä asioita, ellei supervoimassa:

Introvertti keskittyy yhteen asiaan kerrallaan

Introverttiosa on moniajoa siellä, missä joku muu on (eli ei muuten kovin hyvin), mutta hän ei halua. Monen asian tekeminen kerralla on introverttiä kuluttavaa, stressaavaa – ja ennen kaikkea tehotonta.

Introvertti saavuttaa paljon, koska hän nauttii suunnattomasti siitä, että hän saa syventyä yhteen asiaan kerrallaan. Aloita alusta äläkä lopeta ennen kuin olet lopettanut.

Supervallan kääntöpuoli:

Joskus introvertti syventyy nauttimaan työtehtävästä niin perusteellisesti, ettei hän voi lopettaa.

Toivottavasti löydät silloin avuliaan työtoverin, ystävän tai perheenjäsenen, joka voi hellästi nykäistä introvertin muihin askareisiin.

Introvertti osaa kuunnella

Koska introvertti ei aina haukkuu omia näkemyksiään ja mielipiteitään, hän pystyy keskittymään muiden kuuntelemiseen.

Kuuntelemalla keskustelukumppaneitaan introvertti osoittaa arvostavansa heidän ajatuksiaan. Hän osaa myös aikansa kuunneltuaan tiivistää kuulemansa, tehdä synteesin ja tehdä johtopäätöksiä. Introvertti, jos kuka työtapaamisissa on se, joka vetää keskustelun juoksijat, päälauseet ja sivulinjat yhteen.

Supervallan kääntöpuoli:

Joskus voi tietysti käydä niin, että introvertilla on mielessään ainakin jonkinlainen synteesi ja kymmenen toimintaehdotusta – mutta hän ei vain saa niitä ääneen.

Silloin introvertti jättää tilanteen tyytymättömäksi, koska häntä ei “kuunneltu uudestaan” ja samalla muut toteavat, että tälläkään kertaa tuo hiljainen kaveri ei sanonut mitään.

Jos näin tapahtuu, kannusta introverttia puhumaan ensi kerralla! Se onnistuu yhdellä melko yksinkertaisella kommunikaatiotyökalulla: Kysy introvertilta, mitä hän ajattelee.

Vieraile myös:

  • Tunnista tyyppisi – Mitä persoonallisuuden kuvaaminen värillisesti voi paljastaa meille itsestämme ja toisistamme?

Introvertti on huomaavainen

Eikö äkillinen lähtö aurinkoon olisi määrätty? Vai mennäkö keikalle heti? Tuskin. Tällainen spontaanius harvoin onnistuu introvertin kanssa, sillä introvertit tunnetaan varovaisuudestaan ja tavastaan tehdä päätöksiä huolellisella punnitsemisella ja hitaalla harkinnalla.

Joku saattaa väittää, että tällä tavalla elämästä tulee enimmäkseen tylsää, mutta introvertti on eri mieltä. Hän tietää, että ennakkosuunnittelu ja valmistautuminen ovat avain onnistuneeseen matkustamiseen, kulutukseen ja muihin tapahtumiin.

Supervallan kääntöpuoli:

Jos elämässäsi on sisäänpäinkääntyneitä ihmisiä, onko mitään keinoa saada heidät mukaan mihin tahansa mielijohteesta? Hyvin harvoin.

Mutta introvertti saattaa haluta liittyä mökkiryhmään viikonlopuksi (tai juhlaretkelle tai saunaillan juhliin) punnittuaan sen ensin – jos vain tervetulleeksi, vaikkakin hieman myöhemmin?

(Tietenkin se on aina mahdollista, introvertti, kun ajatellut sitä, huomatakseen, että se on oikeastaan mukavampaa kotona kirjan.)

On niin, että harvat meistä ovat äärimmäisen introvertteja tai maksimaalisesti ulospäin suuntautuneita. Me jokainen sijoitamme itsemme jonnekin näiden ulottuvuuksien väliin – jotkut niin keskelle, että ne tuntuvat ambivalenttisemmilta. Tutustu: Oletko ambivertti? Tee testi

Nojaudutko introverttiin vai ekstroverttiin? Voit tutkia tätä suorittamalla Introvert- tai Extrovert-testin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.