Introvertti tulee enemmän ahdistuneeksi kuin muut

Sekä ekstrovertti että introvertti voivat kärsiä ahdistuksesta, mutta se on valitettavasti yleisempää introverttien keskuudessa.

Jotain pahaa on tapahtumassa

Kun olet ahdistunut, tuntuu kuin jotain pahaa olisi tapahtumassa:

Puhelimen surina tärisee – se on ehdottomasti poliisi tai sairaala, koska joku lähellä on nyt hulluksi. Tai: Tuntuu todella hyvältä juuri nyt, joten tämä on tietysti liian hyvää ollakseen totta, ja todennäköisesti merkki siitä, että jokin menee pieleen peruuttamattomasti.

Huolestuneena susi herää kelatakseen uudestaan ja uudestaan vuosia sitten käymäänsä keskustelua:

”Kun hän sanoi… ja minä vastasin, että… Ei olisi pitänyt! Toivon, että olisin voinut sanoa sen… Ja mitä muuta hän tarkoitti sanomalla, että paitsi, annoin itsestäni täysin naurettavan kuvan, kun sanoin: ”Loputtomasti.

Lievästä stressin tunteesta lamauttavaan pelkoon

Ahdistus ilmenee levottomuutena, ahdistuksena ja hermostuneisuutena. Lievimmillään ahdistus on hieman stressaavaa, ja pahimmillaan ahdistus voi aiheuttaa lamauttavia pelkoja ja paniikkikohtauksia.

Ahdistuneesta tuntuu, että hänen on aina oltava valmis pahimpaan. Ulkoisesti tämä voi – paradoksaalisesti – näyttää erittäin hyvältä: asiat ovat kunnossa ja kaikki mahdollinen on suunniteltu tulevaisuutta varten. Kun perfektionistin kiillotettu pinta naarmuuntuu hieman, sen alla voi olla paljon painavaa huolta.

Kipu, pistely ja muut fyysiset oireet

Ahdistus tuntuu usein myös fyysisenä oireena – selkäkipu, pään puutuminen, vatsakipu, huimaus.

Ei ole harvinaista, että ahdistunut henkilö ei ymmärrä olevansa ahdistunut, vaan kuvittelee, että hänen fyysiset oireensa johtuvat todennäköisesti kuolemaan johtavasta sairaudesta.

Jos ahdistus, pelottava ahdistus ja ahdistus täyttävät suurimman osan elämästä ja jos tunne jatkuu samanlaisena vähintään puoli vuotta, puhutaan yleistyneestä ahdistuksesta. Noin 5 % ihmisistä kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä.

Introverttisyyden lisäksi neuroottisuuteen liittyy ahdistusta.

Miksi toinen on ahdistunut mutta toinen ei?

Miksi joku on ahdistunut? Mitä sinä altistat sille? Se on niin moniulotteinen häiriö, että syyt jäävät osittain hämärän peittoon.

Tiedetään kuitenkin, että muun muassa temperamentti- ja persoonallisuusominaisuuksiin liittyvät tekijät lisäävät alttiutta ahdistuneisuudelle. Esimerkiksi Personality and Anxiety Disorders -tutkimuksen katsauksessa (maksullinen artikkeli) todetaan, että introvertian lisäksi neuroottisuuteen liittyy ahdistusta persoonallisuuden piirteistä.

Miksi introvertti on ahdistunut?

Introvertti-ahdistustaipumuksen arvot ovat laajat:

  1. Koska introvertti viettää enemmän aikaa oman päänsä sisällä kuin ekstrovertti, hänellä on runsaasti aikaa kehittää mahdollisia ongelmia ja kauhuskenaarioita ympäri maailmaa.
  2. Introvertti on kriittisempi itselleen kuin ekstrovertti. Koska on, ellei mahdotonta, erittäin vaikeaa saavuttaa itselleen asetettuja korkeita vaatimuksia, introvertti kutistuu, kun hän yrittää täyttää itselleen asettamansa epärealistiset odotukset.
  3. Introvertti on ahdistunut, koska ulospäin kunnioittavassa maailmassa hänen täytyy jatkuvasti nipistää ollakseen erilainen kuin hän todellisuudessa on – tai hänen on myönnettävä, ettei hän voi tai hänen ei pitäisi olla sitä, mitä hänen pitäisi olla.

Tehokkaita kotihoitoja ahdistuksen lievitykseen

Onneksi ahdistunut voi tehdä paljon helpottaakseen itseään.

1. Pakota mielesi käsillä olevaan hetkeen

Kun menet niin syvälle menneisyyden valitettavaan tapahtumaan, että tunnet olosi musertuneeksi tai jos kirjoitat katastrofin materiaaleja johonkin tulevaan tilanteeseen, jota ei edes ole olemassa, lopeta heti.

Niin kliseiseltä kuin tämä kuulostaakin, se on totta kuin koskaan ennen:

Menneisyyttä ei ole enää olemassa. Tulevaisuutta ei vielä ole olemassa.

Mennyt meni niin kuin meni, et voi muuttaa sitä, joten voit vain hyväksyä. Tulevaisuus ei ole vielä tapahtunut, joten et voi tietää, mitä se tuo tullessaan. Se on vain tämä hetki. Yritä palata siihen edes hetkeksi.

2. Keskity hengitykseen

Hengitätkö tällä hetkellä lyhyitä, pieniä pintahengityksiä? Sellaisia, jotka tuskin täyttävät pienen osan keuhkoistasi. Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Tunne, kuinka pallea nousee ja keuhkosi täyttyvät. Hengitä ulos pitkään ja rauhallisesti. Toista esimerkiksi kymmenen kertaa, niin huomaat kuinka hankala terävin kärki on.

3. Opi tuntemaan itsesi

Kun vaikeat tunteet paisuvat, on todella mahdotonta paeta. Tunteiden poissulkemisesta ei ole mitään hyötyä, koska silloin kiellät jotain, mikä on sinulle totta juuri nyt. Kuitenkin, jos voit, ota käsivarren pituinen tunne ja katso sitä uteliaasti: Mistä nämä tunteet nyt törmäävät tähän? Ai, tältä tämä tunne tuntuu, mielenkiintoiselta. Vaikka tunnet tunteita, et ole tasavertainen tunteidesi kanssa.

4. Lohduta itseäsi

Monet meistä ovat todella (lue: liian) ankaria itsellemme. Keskellä huonoa oloa ja negatiivisten tunteiden keskellä saatamme sopeutua esimerkiksi siihen, että emme pysty “ottamaan asioita kevyesti”.

Jos ystäväsi olisi samassa sotkussa, tyytyisitkö häneen? Tuskin.

Joten kohtele itseäsi kuin ystävää. Kääri itsesi huopaan, keitä kuppi teetä ja jopa silitä omaa poskeasi sillä uhalla, että se saattaa tuntua typerältä. Häntä, joka on vaikeassa tilanteessa, ei rangaista, häntä lohdutetaan – ja tämä koskee aina sinua.

5. Puhu itsellesi kauniisti

Tämä liittyy edelliseen kohtaan. “Miksi olen aina niin tyhmä!” “Hemmetin torvi, et koskaan opi.” “Idiootti.” Monet meistä puhuvat itsellemme todella epäystävällisellä tavalla ja ampuvat kaikenlaisia julmia “totuuksia” päin naamaa. Lopeta nyt. Mieti, mitä hyvää ja ystävällistä sinulla voisi olla itsellesi ja ala tottua puhumaan itsellesi eri tavalla.

Also read: Kymmenen universaalia elämänarvoa – minkä näistä tunnistat omaksesi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.