Pessimisti tietää: “Asiat menevät pieleen ja toiveet eivät toteudu”

Pessimisti kärsii erilaisista terveysongelmista enemmän kuin optimisti ja elämä tuntuu joka tapauksessa vaikeammalta. Silti pessimismiä tarvitaan.

Pessimismi on asenne, että asiat eivät mene mihinkään ja toiveet eivät todennäköisesti toteudu.

Pessimistit ovat ihmisiä, jotka olettavat, että pahoja asioita tapahtuu sekä itselleen että muille ihmisille, tai ainakin ovat skeptisiä, että asiat voisivat mennä parhain päin.

Näin pessimismin määrittelee Yhdysvaltojen johtava psykologinen organisaatio APA. Järjestö muistuttaa myös, että harvat ovat täysin pessimistisiä. Optimismi-pessimismin myötä useimmat meistä asettuvat muualle kuin äärimmäisyyksiin.

Pessimismi ja optimismi ovat suhteellisen pysyviä yksilön ominaisuuksia, jotka kehittyvät lapsuudessa ja nuoruudessa.

Elämän asenteiden kehittymiseen vaikuttavat – ei niin yllättäen – tavalla tai toisella haastavat kasvuolosuhteet ja materiaalipula. Ominaisuus on siis kasvatuksen ja oppimisen tulos. Optimismin periytyvyyden uskotaan olevan noin 25 prosenttia.

Oletko pessimisti? Varo näitä ominaisuuksia

Pessimistinen ajattelu tunnistetaan sen luontaisista ominaisuuksista. Joten saatat olla pessimistinen, jos:

  • Keskityt enemmän huonoon kuin hyvään.
  • Ajattelet enemmän sitä, mikä voi mennä pieleen, kuin sitä, mikä voi onnistua.
  • Oletat, että kaikki hyvä loppuu aikanaan.
  • Et edes aio tavoitella jotain, jonka koet tärkeäksi, koska oletat kuitenkin epäonnistuvasi.
  • Mahdolliset riskit ovat mielestäsi lähes aina suuremmat kuin mahdolliset hyödyt.
  • Muiden ihmisten positiivisuus ärsyttää sinua.
  • Yllätyt, kun asiat menevät hyvin.
  • Näet ongelmasi suurempina kuin mitä läheisesi luulevat olevansa.
  • Näet tilanteissa enemmän vaaroja kuin mahdollisuuksia.

Mietitkö vielä, onko oma lasisi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? Voit selvittää, oletko optimisti vai pessimisti.

Mitkä ovat pessimismin haitat?

Kaikki synkissä ajatuksissa synkät tuntevat sen: jatkuva murehtiminen ja negatiivisiin asioihin keskittyminen nakertaa omaa hyvinvointiaan.

Pessimismi saastuttaa mielenterveyden

Mitä enemmän ihminen keskittyy uhkakuvien ja mahdollisten epäonnistumisten maalaamiseen, sitä syvemmälle hän ajautuu negatiivisen ajattelun syvyyksiin.

Huoli, hengityksen vinkuminen ja jäätyminen erilaisissa negatiivisissa ajattelutavoissa, kuten katastrofaalisessa ajattelussa, ovat tyypillisiä esimerkiksi masennuksesta ja ahdistuneisuudesta kärsiville.

Pessimismi kalvaa myös fyysistä terveyttä

Mielenkiintoinen havainto tehtiin Tampereen yliopistossa vuonna 2019 valmistuneessa tutkimuksessa. Lääketieteen lisensiaatti Mikko Pänkäläinen tutki väitöskirjassaan pessimistin riskiä sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin – dramaattisilla tuloksilla.

Tutkimuksen pessimistisimmillä miehillä oli yli neljä kertaa suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kymmenen vuoden seurannan aikana verrattuna miehiin, joilla oli valoisampi elämännäkemys. Riski kuolla sepelvaltimotautiin oli yli kaksinkertainen.

Pessimismi voi myös auttaa

Onneksi pessimisteille on hyviä uutisia.

Julie Norem, psykologian professori Wellesley Collegesta, puhuu puolustavan pessimismin eduista ahdistuksen tunteiden lievittämisessä.

Hänen mukaansa puolustava pessimismi on joukko tapoja selviytyä ahdistuneesta tilanteesta.

Puolustava pessimisti asettaa odotuksensa matalalle ja ajattelee mahdollisimman konkreettisesti, mikä voi mennä pieleen. Tämä auttaa pessimistiä laatimaan pragmaattisen suunnitelman epäonnistumisen varalta.

Valmistautuminen ei ole pessimismiä vaan viisautta.

Noren sanoo The Atlantic -lehden haastattelussa, että esityksen pitämiseen valmistautuminen on tästä loistava esimerkki.

”Kuvittelen, että kun kävelen lavalla, törmään mikrofonijohtoon. Kaadan vesikannun kaiutinkulhoon. Tekniikka ei toimi. En voi vastata yleisön kysymyksiin, Noren maalaa.

Katastrofin välttämiseksi voidaan tehdä monia asioita etukäteen: teipata johto lattiaan, pukea jalkaan matalakorkoiset kengät, varmistaa esityksen tekninen toimivuus monilla vaihtoehtoisilla tavoilla ja niin edelleen.

Tämän seurauksena puolustava pessimisti on toivottavasti ainakin hieman vähemmän ahdistunut ja hieman enemmän toiveikas, että asiat voivat kuitenkin mennä hyvin.

Joskus kriittisiä ajattelijoita ja surullisia nähdään ilkeinä cheerleaderina – eikö olisi parasta ja mukavinta, jos kaikki keskittyisivät vain onnellisten asioiden ja onnistumisten ajattelemiseen?

Joskus asiat kuitenkin menevät pieleen ja pahin on mahdollista. Siksi on tärkeää, että joukossamme on myös niitä, jotka ajattelevat mahdollisimman perusteellisesti, mikä kaikki voi epäonnistua. Valmistautuminen ei ole pessimismiä vaan viisautta.

Puola – “Mitä hyvää se on”

Pessimismiä pidetään ilkeänä ja ei-toivottavana piirteenä liiallisen positiivisuuden Mekassa Yhdysvalloissa. Suomessa pessimismiä kohdellaan armollisemmin.

Brittiläinen yleisradioyhtiö BBC kertoo kuultuaan suomalaisesta pessimismistä, että jossain kaukana, pienen Suomen pohjoislaidalla, on kunta, joka on tehnyt pessimismistään vetovoiman.

Pessimismistään tunnetuksi tullut Pohjois-Suomen kunta on tietysti Puola. Kuntaa lähestyvät saavat käsityksen kunnan leimaamasta liian naiivista asenteesta jo tiellä.

“Jos yksi ovi ei aukea, ei ovi aukea.”

Puola toivotetaan tervetulleeksi kadunvarsimainoksella, jossa lukee “Seuraava Puola – sinulla on vielä aikaa kääntyä pois.” Kyltin alaosassa on iskulause “Mitä hyötyä siitä on?”

Puolaan vaikuttaa myös Puolan pessimistiyhdistys, ja alueella toimii myös Pessimismitalo. Vuotuisilla Pessimismipäivillä (1.1.-31.12.) pessimismi täyttyy sydämen täyteydestä.

“Vanha puolalainen sananlasku” järkyttävän YouTube-videon Summer on Poland -videon kommenttiosassa tiivistää kunnan hengen: “Jos yksi ovi ei aukea, ei ovi aukea.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.