Shy on enemmän huolissaan alkoholista kuin muut

Alkoholi lievittää hieman ujojen kokemaa ahdistusta, mutta sillä on hintansa. Seuraavan päivän “hangahdistus”, krapula-ahdistus, on ujoille pahempi kuin muille.

”Monet meistä käyttävät alkoholia laukaisemaan jännitteitä sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimuksen valossa seuraukset näyttävät olevan vakavia etenkin ujoille”, sanoo professori Celia Morgan Exeterin yliopistosta.

Krapula-ahdistus ennustaa ongelmakäytön?

Sen lisäksi, että edellisen päivän rentoutuminen ei ollut enää kaukainen muisto, tutkimuksen versot saivat korkeammat pisteet myös alkoholin ongelmakäyttöä mittaavassa AUDIT-testissä.

“Näyttää siltä, että krapula-ahdistus voi puolestaan ​​liittyä lisääntyneeseen alkoholiongelman kehittymisriskiin”, Morgan sanoo.

“Se on itsensä hyväksymisen kysymys”

”Vaikka alkoholin kulutus Isossa-Britanniassa on laskussa, meillä on edelleen 600 000 alkoholiongelmaa. Tilastollisesti ihmiset juovat vähemmän, mutta huonommassa asemassa olevat – ehkä myös ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät – juovat edelleen usein”, sanoo tutkija Beth Marsh University Collegesta Lontoossa.

”Kyse on hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet, olet sitten ujo tai introvertti. Se voi auttaa ihmisiä vähentämään alkoholinkäyttöään. Ujous on positiivinen piirre. On aivan ok olla hiljaa ”, Celia Morgan lisää.

Suomessa alkoholijuomien kokonaiskulutus vuonna 2019 oli 10 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuoden ajan.

täyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus laski vuoteen 2018 verrattuna
3,9 prosenttia.

Kokeessa juotiin illan aikana noin 4 annosta alkoholia

Osallistujia testattiin omissa kodeissaan. Joitakin osallistujia pyydettiin juomaan kuusi brittiläistä annosta alkoholia *) ja jotkut pysymään vesirajalla.

Ujouden ja sosiaalisen pelon määrää testattiin ja alkoholin ongelmakäyttöä mittaava AUDIT-testi tilattiin tutkimuksen alussa, illalla (osa juomalla ja osa ei) ja kolmannen kerran seuraavana aamuna.

*) Esimerkiksi Isossa-Britanniassa yksi alkoholiannos on 76 ml mietoa viiniä. Suomalaisiksi annoksiksi käännettynä (1 annos = 12 cl viiniä) osallistujat joivat illan aikana 3,8 alkoholia.

Tutkimusviite: Marsh, B., Carlyle, M., Carter, E., Hughes, P., McGahey, S., Lawn,
W.,… Morgan, C. J. A. (2019).
Ujous, alkoholinkäyttöhäiriöt ja "hirmuus": Naturalistinen tutkimus sosiaalisista juomista.
Persoonallisuus ja yksilölliset erot,
139, 13–18. https://doi.org/10.1016/j.paid.2018.10.034

Leave a Reply

Your email address will not be published.