Terveisiä vessasta

Kaikki introvertit tietävät sen: paras paikka yksinäisyyden tankkaamiseen on tietysti wc.

Astioiden kolina ja ruokailijoiden puheet hiipuivat oven takaa. Sitten nauraa – vitsi olisi saatettu kertoa jossain pöydällä. Lauantai-illan ilo oli huipussaan. Istuin kulhotasolla ravintolan wc:n likaisen loisteputken alla ja hengitin syvään. Juuri nyt tämä kloorilta ja pissalta haiseva wc-haju oli maailman paras paikka. Pääsin sinne yksin.

Se mukava yö ystävien kanssa ei ole suinkaan ainoa kerta, kun olen vetäytynyt kylpyhuoneeseen hengittämään ja tankkaamaan yksinäisyyttäni. Teen samoin aina, kun joudun viettämään yli kaksi tuntia missä tahansa klubissa (paitsi lähimmässä).

Eräissä häissä tuntien seurustelun ja lukemattomien uusien ihmisten tapaamisen jälkeen linnoitin itseäni kylpyhuoneessa niin pitkään, että minulle lopulta sanottiin: “Mitä helvettiä sinä olet?” Minulla ei tietenkään ollut mitään hätää – olin jo kaukaa muistanut ottaa mukaani lasillisen kuohuviiniä.

Pitkien kokouspäivien keskellä olen usein vetäytynyt tankkaamaan yksinäisyyttäni – kokouksista, kun en voi olla kovin pitkään poissa. Nopea tankkaus onnistuu sulkemalla wc-ovi perässäsi, sulkemalla silmät, laskemalla hartiat korvilta ja hengittämällä sitten rauhassa ja syvästi. Muutaman minuutin tankkauksella pääset taas vähintään tunnin eteenpäin.

Miksi wc? Eikö introvertti voisi vain kertoa hänelle, että hänen on annettava olla yksin ja jopa mennä kävelylle? Tai vetäytyä vain johonkin hiljaiseen nurkkaan?

En ole yksin.

Kirjassaan Introvert – The Silent Revolution in the Workplace, Linus Jonkman sanoo, että hänkin lentää joskus vessaan, kun ihmisten ja seurustelun kiintiö täyttyy. Brian Little, psykologian professori ja julkinen introvertti, tunnusti saman kiehtovassa TED-puheessaan. Brian Littlen innoittamana Huffpostin kolumnisti teki saman tunnustuksen. Jopa Susan Cain, maailman tunnetuin introverttiasiantuntija, sanoo käyvänsä vessassa.

Miksi wc? Eikö introvertti voisi vain kertoa hänelle, että hänen on annettava olla yksin ja jopa mennä kävelylle? Tai vetäytyä vain johonkin hiljaiseen nurkkaan?

No eipä oikeastaan. Ainakin työkokouksesta poistuminen herättäisi hämmästystä. Juhlissa se saattaa olla hieman parempi, mutta siellä olisi hyvä tarkoittava ulospäinsuuntautunut ihminen, joka kysyisi sillä hetkellä, mitä nuolet täällä yksin? Onko jotain vialla? Tule ja pidä hauskaa muiden kanssa! Tarkoitus on improvisoida ja laulaa karaokea! Älä ole cheerleader!

Todellakin. Jos introvertti yrittää vetäytyä, hän kiinnittää samalla huomion itseensä – ja se on viimeinen asia, jota introvertti haluaa. WC on täydellinen tekosyy, koska kaikkien välillä on joka tapauksessa kulku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.