Tunnista tyyppisi – Mitä persoonallisuuden kuvaaminen värillisesti voi paljastaa meille itsestämme ja toisistamme?

Värejä käytetään kuvaamaan erilaisia temperamenttityyppejä pääasiassa siksi, että se on selkeä. Raaka-aineen jakaminen neljään tyyppiin – punainen, sininen, keltainen ja vihreä – voi olla hyvä alku, mutta todellisuudessa et koskaan tapaa ketään vain yksiväristä.

Oletko rönsyilevän keltainen, tasaisen vihreä, hallitseva punainen vai asiallinen sininen?

Ihmisen pelkistäminen yhdeksi pääväreistä ei tee oikeutta ihmeelliselle, hirvittävän ristiriitaiselle ihmisluonnolle.

Tunnista tyyppisi, mutta älä juutu väriisi

Sen tunnustavat myös Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen alkuvuodesta 2020 ilmestyneestä suositusta Discover Your Type – Löydä itsesi ja muiden parhaat -kirjastaan.

”On tärkeää ymmärtää, että mikään yksittäinen väri ei ole sinänsä temperamenttiominaisuus. Jokainen väri on kokoelma lukuisia temperamenttipiirteitä, ja samanväristen ihmisten käyttäytymisessä voi olla huomattavia eroja”, Oulasmaa ja Pesonen painottavat kirjansa johdannossa.

Ihminen ei ole pelkistynyt yhteen pääväriin.

Kirjoittajat kommentoivat myös typisointia koskevaa kritiikkiä, jonka mukaan värit eivät olisi horoskooppeja arvokkaampia temperamentin kuvaamisessa.

”Siinä kriitikot ovat oikeassa, että värit eivät voi ennustaa ihmisen kohtaloa ja tulevaisuutta. Sen sijaan ne ovat paljon toimivampi ratkaisu kuin horoskoopit käyttäytymisen ennustamiseen. ”

Kirjan ydinviesti onkin, että kun tunnistamme temperamenttipiirteitä, opimme ymmärtämään paremmin omaa ja muiden ihmisten käyttäytymistä.

Mitkä ovat punaiset, keltaiset, vihreät ja siniset tyypit kirjan Recognize Your Type mukaan – suoraan sanoen?

1. Punainen tyyppi on asiakaslähtöinen ekstrovertti

Punainen tyyppi on suoraviivainen, vaativa, tavoitteellinen ja kunnianhimoinen. Hän haluaa voittaa ja olla paras. Tulokset ovat tärkeitä, tulevaisuus on tärkeintä, haasteet inspiroivat ja nopea päätöksenteko ei ole pelottavaa.

Herkempi punainen voi olla ärsyttävää ja joskus jopa suorastaan pelottavaa. Punainen voi olla aggressiivinen rulla sellaisten silmissä, jotka eivät ymmärrä tuon taivaallisen tunnelmia ja vivahteita.

“Paholaisen johtaminen on punaista luonnetta edustavan suomalaisen johtajan periaate”, Oulasmaa ja Pesonen kirjoittavat.

Tunnettuja suomalaisia punaisia tyyppejä ovat esimerkiksi Lenita Airisto ja Hjallis Harkimo.

2. Keltainen tyyppi on tunnelmaan keskittynyt ekstrovertti

Kuvittele rakastava ja hyväntuulinen emäntä tai juhlaisäntä, joka osaa luoda juuri oikean tunnelman ja varmistaa, että kaikki vieraat viihtyvät. Sellainen on keltainen mielialaan keskittynyt ekstrovertti.

Keltainen rakastaa kokemuksia ja muita ihmisiä ja haluaa aina olla siellä, missä tapahtuu. Keltaisen viestintätyyli on eloisaa, kimaltelevaa ja ylellistä – keltaisen on vaikeaa tai mahdotonta vastata viesteihin muutamalla sanalla.

Keltaisen innostus tarttuu – paitsi silloin, kun rauhallisempi tyyppi vapisee tunteiden runsaudesta ja ajatusten kiireestä. Tiukkojen sääntöjen noudattaminen ja tarkkuus eivät ole keltaisen temperamenttityypin vahvuuksia, mikä saattaa tuntua tunnollisempaan lähestymistapaan tottuneelta stressaavalta.

Keitä ovat tunnetut suomalaiset ilopillerit? Kirjassa luetellaan Marco Bjurström, Vappu Pimiä, Arja Koriseva, Aira Samulin sellaisenaan – ja lähes kaikki radion aamujuontajat.

3. Vihreä tyyppi on tunnelmaan keskittynyt introvertti

Introverttityyppinen temperamenttivihreä on ystävällinen, rauhallinen ja kärsivällinen. Ennen kaikkea vihreät tarvitsevat elämässään vakautta, selkeyttä ja turvallisuutta.

Päätösten tekeminen ei ole vihreille helppoa, minkä vuoksi se vie usein aikaa. Joskus päätöstä ei tehdä ilman, että joku muu painaa kevyesti.

Green nauttii ihmisten seurasta ja hyvästä ilmapiiristä, mutta hän ei tunne tarvetta olla koko ajan yksin. Riittää, että pääset ryhmään. Myötätuntoinen vihreä on hyvä kuuntelija – joskus niin hyvä, että se voi päätyä muiden tunteiden kaatopaikaksi.

Vihreänä tyyppinä tunnetuista suomalaisista kirjailijoista mainitaan legendaarinen uutislukija Arvi Lind.

4. Sininen tyyppi on asiakaslähtöinen introvertti

Analyyttinen, tarkka ja hidastempoinen sininen haluaa noudattaa sääntöjä.

Jopa sinisellä voi mennä kohtuuttoman paljon aikaa päätösten tekemiseen, sillä hänen on tärkeää saada ensin selville kaikki asiat, jotka voivat vaikuttaa päätökseen.

Blues arvostaa itsenäisyyttään ja itsenäisyyttään. He arvostavat huolellisesti omaa aluettaan ja yksityisyyttään. Bluesit eivät vain välitä siitä, mitä muut heistä ajattelevat, minkä vuoksi heitä voidaan joskus pitää ylimielisinä ja ylpeinä.

Viestintätyyli on sininen. He keskittyvät tosiasioihin ja saattavat jopa väittää, ettei tunteilla ole sijaa heidän päätöksenteossa.

Kaikista tyypeistä faktoja rakastava sininen on todennäköisemmin skeptisin Tunnista tyyppisi -kirjaan.

Tunnettuja sinisuomalaisia ovat muun muassa formulakuljettaja Kimi Räikkönen ja presidentti Sauli Niinistö.

Missä suhteessa voit löytää erilaisia värejä? Halutessasi voit testata asiaa omalla testilläsi Tunnista tyyppisi -kirjassa osoitteessa tunnistatyyppisi.fi.

Tunnetussa DISC-kirjoituksessa on myös käytetty värejä. Suorita Pak-tilan DISC-testi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.